ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Ciasta drożdżowe lubimy i chętnie je pieczemy wykorzystując przeróżne dodatki. Ja proponuję klasykę drożdżówkę z jabłkami i cynamonem. Przepis podpatrzony tutaj lekko zmodyfikowany przeze mnie okazał się smaczną ucztą.

składniki
ciasto:
600 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
7 g drożdży instant
1 jajko
1 żółtko
40 g masła
szczypta soli
 
nadzienie:
20 g masła
4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
2-3 jabłka

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrami.
  • Masło roztopić, ostudzić.
  • Do mącznej mieszanki dodać letnie mleko, jajko oraz żółtko. Ze składników zagnieść ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone (chłodne) masło
  • Ciasto wyrabiać przez co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski.
  • Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

  • Masło do nadzienia roztopić, ostudzić.
  • Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko jeszcze raz w celu odgazowania.
  • Ciasto podzielić na dwie części, każdą podsypać mąką, rozwałkować na niezbyt cienkie placki o wymiarach około 40x25cm.
  • Oba placki posmarować roztopionym masłem, oprószyć równą warstwą cynamonu i posypać cukrem.
  • Każdy z placków zwinąć wzdłuż długiego boku w rulon

  • Formę-okrągłą lub kwadratową- wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Oba rulony przełożyć do formy, układając tak, by utworzył się z nich niezbyt ścisły ślimak.
  • Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki
  • Wyrośnięte ciasto naciąć z wierzchu ostrym nożem lub nożyczkami co 1,5cm-2cm tak, aby w nacięcia móc powkładać kawałki jabłek.
  • W nacięcia powkładać kawałki jabłek.
  • Wierzch ciasta można dodatkowo posypać kruszonką. Ja wykorzystałam nadmiar, który miałam zamrożony.

  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180ºC, piec 40-45 minut na złoty kolor.
  • Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
  • Przechowywać pod przykryciem np owinięte w lnianą ściereczkę.

 

 

 

Reklamy