tiramisu z owocami

Tiramisu klasyczne to znakomite połączenie delikatnego serka mascarpone, śmietanki oraz delikatnych biszkoptów nasączonych w kawie. To deser, który zawsze się udaje i świetnie smakuje. Polecam lekko przełamać  tradycyjną wersję tiramisu wzbogacając je o truskawki i borówki.

składniki:
około 30 biszkoptów podłużnych
300 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru
300g serka mascarpone
400g truskawek
150 g borówek amerykańskich
około 3 łyżek ciemnego gorzkiego kakao
duża szklanka kawy espresso lub mocnej kawy rozpuszczalnej

wykonanie:
Mascarpone utrzeć na krem. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę dodać do serka mascarpone i delikatnie wymieszać.

Biszkopty nasączyć, zanurzając je w kawie i wyłożyć nimi dno naczynia. Połowę masy wyłożyć na nasączone biszkopty, oprószyć ciemnym naturalnym kakao (przez siteczko).  Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, zanurzając je również w kawie przed ułożeniem w naczyniu. Na biszkopty wyłożyć pozostałą część masy, oprószyć ponownie kakao.  Na wierzch ułożyć dość ściśle owoce.

 Tiramisu schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Reklamy