bułki marchewkowe

Bułki smaczne, puszyste, złociste i proste w wykonaniu. Zachowują swieżość również nastepnego dnia.

składniki: (na 10 sztuk)
300 ml letniej wody
7g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
450 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
1 łyżka oleju
100 g marchewki surowej (obranej)
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
1 łyżka mąki
1 żółtko
2 łyżk1 mleka
mak lub sezam do posypania wierzchu

wykonanie
Do 300 g przesianej mąki dodaj, drożdże, płatki owsiane, cukier, sól i wymieszaj suche składniki. Dodaj wodę i olej, ponownie wymieszaj.  Dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i resztę mąki. Wyrób dobrze ciasto – będzie się trochę lepić. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie przełóż ciasto na stolicę, wyrób, delikatnie podsypując mąką.  Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformuj owalną lub okrągłą bułeczkę. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozmieszaj żółtko z mlekiem , posmaruj wierzch bułeczek i posyp je np makiem, płatkami owsianymi, sezamem lub oprósz mąką
Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz bułeczki około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić bułeczki na kratce.

 

Reklamy