krucha tarta z jabłkami ze słoika

Krucha, smaczna i łatwa do wykonania. 

kruchy spód:

  • 2 żółtka
  • 250g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru
  • 100g masła

dodatkowo:

  • słoik jabłek około 700g
  • cynamon
  • cukier puder do posypania wierzchu

 wykonanie

Masło posiekać z cukrem i mąką. Dodać jajko + żółtka i zagnieść ciasto.

Dzielę ciasto na dwie części. W jednej jest 100 g a drugą stanowi pozostała część /100g+ około 350 g/. Obie części daję do woreczków i wstawiam do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Przygotować formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm natłuścić lub wyłożyć papierem pergaminowym.

Wyjąć większą częścią ciasta z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niżśrednica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić ponownie do lodówki na około 20 minut. 

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód ponakłuwać widelcem.

Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy ze słoika, oprószyć cynamonem.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.

Pieczemy około 30 -35 minut na złoty kolor.

Wystudzić i posypać wierzch cukrem pudrem.


Reklamy