bitki z makiem / baletki z makiem

Długo mi zeszło zanim zebrałam się do ich upieczenia. Pamiętam ten smak z dzieciństwa i cukierenkę, w której je kupowałam lata temu. Wiele razy opowiadając córce moje wspomnienia ciasteczka przewijały się w opowiadaniach. W końcu nadszedł ten moment i był to naprawdę moment bo ciastka zniknęły w szybkim tempie. Mięciutkie, świeżutkie, pulchniutkie, obsypane dokładnie makiem i przełożone marmoladą truskawkową. Przepis zapożyczyłam tutaj. 

Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
3 jajka /białka i żółtka osobno/
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
suchy mak do posypania
gęsty dżem lub marmolada, do przełożenia

               Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę przesiać, odłożyć.
Białka jaj oddzielić od żółtek.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach – nie można wsypać cukru na jeden raz), ubijać.
Do ubitej masy bezowej dodać żółtka i ubijać dalej.
Wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm lub zrobić w rękawie cukierniczym otwór /u mnie się sprawdziło/ i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem pergaminowym) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami.
Przed samym pieczeniem wierzchy ciastek posypać obficie makiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote.
Wystudzić, przełożyć dżemem.

 

 

Reklamy