fińskie ciasteczka cioci Hanny- Hanna-tädin kakut

hanna 2Oryginalna nazwa to Hanna-tädin kakut. Przepis podpatrzony tutaj.
Ciastetczka łatwe w przygotowaniu, półkruche i smaczne.

składniki:
200g masła w temperaturze pokojowej
2 dl cukru
1½ dl śmietany kwaśnej 20% -30 %
5 dl mąki pszennej
3 dl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

wykonanie:
Masło, cukier i śmietanę dobrze utrzeć.

Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i połączyć składniki.

Gotowe ciasto zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na około pół godziny.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na kilka części, Z każdej zrobić rulonik 〈tak jak na kopytka, tylko trochę cieńszy〉. Pokroić na około 2 cm kawałeczki i  z każdego kawałka utoczyć kuleczkę.
Można też od razu odrywać kawałki ciasta i toczyć małe kuleczki tak jak małe pulpeciki
〈 20 g każda〉.

hanna col 2Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Na przygotowaną blaszkę układać kuleczki z ciasta. Zachować niewielkie odstępy gdyż ciasteczka tylko troszkę urosną i nieznacznie się rozpłaszczą.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez ±15 minut lub do momentu, aż ciasteczka zaczną się złocić.

hanna col 3

hanna 3

2 uwagi do wpisu “fińskie ciasteczka cioci Hanny- Hanna-tädin kakut

Możliwość komentowania jest wyłączona.