sernik z jogurtów bałkańskich

Według mnie do prawdziwego sernika wcale mu nie jest daleko.  Smak sernika  wyczuwalny, ciasto jest puszyste i wilgotne. Łatwość i szybkość przygotowania jest jego dużym plusem. Zachęcam do wypróbowania bo zawsze dobrze mieć swoją opinie.

składniki:
blacha o wymiarach 23 x 23 cm
2  jogurty bałkańskie np: greckie  (każdy po 500g)
5 jajek
1¼ szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
½ szklanki oleju

wykonanie:Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodać jogurty i wymieszać
Wlać olej, wsypać budynie (proszek) i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać na blaszkę u mnie wyłożoną pergaminem 〈można pominąć〉.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC przez około 70-80 minut 〈 w zależności od piekarnika〉 .

Po upieczeniu dobrze ostudzić. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

2 uwagi do wpisu “sernik z jogurtów bałkańskich

Możliwość komentowania jest wyłączona.