Ciasteczka smaczne, kruche i w sam raz na jedn kęs. Smakiem i fakturą przypominają ciasto francuskie.
składniki
200 gramów twarogu półtłustego (śmietankowy lub zmielony)
około 2 szklanek mąki
200 gramów masła, zamrożonego(wcześniej włożonego na godzinę do zamrażarki)
2 żółtka
2-3 łyżki zimnej wody
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 cytryny lub skórka z połowy pomarańczy
wykonanie:
• Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj ser, żółtka, starte na tarce masło, otartą skórkę oraz wodę.
• Zagnieć ciasto, dobrze je wyrób ale nie rób tego zbyt długo
• Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
• Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła.• Cukier daj na talerz i obtaczaj w nim wycięte z ciasta kółka (po obu stronach).
• Złóż kółko na pół i obtocz je w cukrze.
• Znów złóż na pół i ponownie obtocz w cukrze.• Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
• Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 30-40 minut lub do momentu, aż ciasteczka się zezłocą.